Historia

Ensimmäinen nykyistä mallia olevan TAPIO harvesterin prototyyppi rakennettiin vuonna 1980. Koeajot, testaukset ja tuottavuuskellotukset suoritettiin Soinissa syksyn 1980 aikana. TAPIO-harvesteri oli asennettu taaksepäin käännetyillä puoliteloilla varustettuun Ford 5000 -maataloustraktoriin, jossa oli Fiskars 5000 -kuormain.

 

        

Ensimmäisen TAPIO harvesterin koeajoa Soinissa 1980 

 

Ensimmäinen TAPIO 400 harvesteri toimitettiin Veljekset Tuurinkoskelle Isonkyrön Lehmäjoelle. Taisi olla kesä 1981, kun kone asennettiin Lokomon juontotraktoriin, jota veljekset olivat muotoilleet ja muuttaneet harvesterikäyttöön sopivaksi. Vuoden 1981 aikana Suomeen myytiin muutamia TAPIO 400 harvestereita erilaisiin peruskoneisiin.

 

 

Vuonna 1982 vietiin ensimmäiset TAPIO 400 harvesterit Ruotsiin, jonne myytiinkin useampi kone vuoden 1982 aikana. Tästä vientitoiminta lähti alkuun. Seuraavina maina tulivat Saksa, Norja, Tanska, Skotlanti, Irlanti, Ranska ja niin edelleen.

 

Euroopan vientitoiminnan käynnistyttyä lähdettiinkin jo ison rapakon taakse. Vuonna 1988 myytiin ensimmäiset TAPIO 400 harvesterit Kanadaan, jonne harvestereita toimitettiin runsaasti vuosien aikana. Myöhemmin myyntiä laajennettiin myös USA:n puolelle.

 

Pienemmän TAPIO 250 harvesterin kehittely alkoi 1985 ja ensimmäiset koneet toimitettiin asiakkaille vuoden 1986 aikana. TAPIO 250 saavutti hyvän maineen muun muassa Ruotsissa urakoitsijoiden keskuudessa, koska kone oli kevyt ja sopi harvennuksille erittäin hyvin. Sillä pystyi kuitenkin tekemään jopa halkaisijaltaan 40 cm olevia puita, joten isompien puiden takia ei tarvinnut kuljettaa moottorisahaa mukana koneessa. TAPIO 250 harvesterista tuli suosittu niin sanotun isäntälinjan harvesteri, koska sen pystyi painonsa ja tehontarpeensa puolesta asentaa myös maataloustraktoriin.

 

                    

TAPIO 600 EXS asennettuna 6,5 tonnin Link-Belt kaivinkoneeseen (Pohjois-Michigan, USA)

 

Matkan varrella on kehitelty erilaisia TAPIO harvesterimalleja asiakkaiden tarpeiden mukaan. TAPIO harvestereita on valmistettu noin 2500 kappaletta ja niitä on myyty lähes jokaiseen maahan missä puuta korjataan mekaanisesti.

 

Riuttolehto Oy hankki TAPIO-harvestereiden valmistusoikeudet vuoden 2005 keväällä ja jatkaa hyvän tuotteen valmistusta edelleen.